Soalan 1

“Assalamualaikum.. Bagaimana kita nak tegur sahabat kita yg ada masalah hati, tapi pada masa yang sama saya sendiri pada situasi yang sama seperti kawan saya.. Saya dalam proses ingin berubah untuk menjaga hati.. bagaimana saya nak mengelak daripada sahabat saya ni akan fikir ‘Eleh, kau pun buat, ada hati nak nasihat aku pulak’.. tapi saya yakin kawan saya tidak akan fikir macam tu..” – Safwanah Adam

Jawapan:

وعليكم السلام ورحمة الله
Terima kasih Safwanah kerana melontarkan satu soalan yang baik. Dalam perkara-perkara kebaikan elok kita mulakan dengan diri kita kemudian kita ajak orang lain yang dekat dengan kita untuk sama-sama berbuat baik seperti kita. Perbaiki diri mu dan ajaklah orang lain. Ajakan yang berkesan ialah yang disertai dengan contoh amali tapi tidak bermaksud kita tunggu kita baik dalam semua perkara baru kita nak ajak orang lain. Sekiranya kita disapa sentuhan keinsafan untuk berubah maka apa salahnya kita terpanggil untuk mengajak rakan taulan yang rapat dengan kita untuk sama-sama insaf, sedar dan bertekad untuk berubah.

Secara umumnya sesuatu nasihat akan berkesan jika nasihat itu datang dari dorongan hati yang ikhlas kerana Allah. Orang yang memberi nasihat tidak rasa dirinya lebih baik dari sahabatnya yang nak dinasihati sebaliknya nasihat itu kerana rasa kasihnya kepada sahabatnya supaya dia tertingkat kepada yang lebih baik. Pendekatan dan cara nasihat yang berkesan ialah apabila sahabat yang dinasihati tidak rasa dirinya dipandang rendah lantaran kelemahannya sebaliknya berterima kasih kerana masih ada orang yang sudi memperbaiki kekurangannya. Wallahu a’alam.

Back to top button